logo_lefmetletters

Is taal niet altijd jouw ding? Check deze 8 handige websites

Is het wat of dat? Is er een ander woord voor gebeurtenis? Is ICT nu met of zonder hoofdletters? Bijna dagelijks krijg ik dit soort vragen. De antwoorden van veel taalvragen en juiste schrijfwijze kun je vinden op de onderstaande websites. Doe er je voordeel mee!

1. Help, hoe schrijf ik dat woord?
Geen paniek. Ga naar taaladvies.net. Een ideale vraagbaak om achter de juiste schrijfwijze te komen (wel volgens het Groene Boekje).

2. Ik twijfel
Ook dan ga je naar taaladvies.net. Typ je vraag in en negen van de tien keer verschijnt het antwoord op je scherm. Zo niet, dan stuur je een mailtje en krijg je binnen een aantal dagen het antwoord, inclusief uitleg.

3. Wel of geen hoofdletter?
Op mijnwoordenboek.nl staat een uitgebreide uitleg over hoofdlettergebruik.

4. Buitenlandse aardrijkskundige namen
Ook die zijn te vinden op taaladvies.net. Gebruik even deze link, dan zit je direct op de juiste pagina.

5. Ander woord graag
Wil je variatie in woordgebruik? Typ het woord waar je een synoniem voor wilt in bij synoniemen.net. Je kunt ook kijken bij mijnwoordenboek.nl.

6. Hij, zij of onzijdig
Is meisje nu een vrouwelijk woord of niet? Het geslacht van een woord is belangrijk als je wilt verwijzen met ‘hij’, ‘zij’ of ‘het’. Gelukkig biedt inventio.nl/genus de oplossing.

7. Spatie of niet?
Langeafstandsloper is misschien wel het bekendste samengestelde woord. Maar wanneer schrijf je een woord aan elkaar en wanneer niet? onzetaal.nl zet de meeste woorden voor je op een rijtje.

8. Ouderwets taalgebruik
Moderne varianten voor 'aangaande' tot 'zulks' vind je bij onzetaal.nl