logo_lefmetletters

Lekker ouderwets

Onlangs interviewde ik een acteur. Leuke vent en mooie verhalen. Over hoe het vroeger was. Niet beter hoor, maar anders. Met andere woorden. En andere gebruiken.

 

Hij wees me op de de site belegenwoorden.nl. Door hemzelf opgezet. Omdat er zoveel mooie oude woorden zijn. Niet dat hij wil dat we ze gaan gebruiken. Welnee, veel te ouderwets. Hij verzamelt ze en stoft ze regelmatig af. Zodat we ze niet vergeten. En om met weemoed aan oud vervlogen tijden terug te kunnen denken.

Ik heb de site een aantal malen bezocht. En ik ben gezwicht! Manmoedig en zonder mededogen bekommer ik me om de belegen woorden. Soms ontluisterend en heilloos, vaak onverkwikkelijk en zonder opsmuk. Keer op keer bedenk ik zinnen met belegen woorden. Ik verluchtig hedendaagse zinnen met verdraaid ouderwetse uitspraken. Noem mijn geliefde eega of gemaal. Roep in de winkel dat mijn pecunia’s op zijn. We eten kliekjes en ik geef mijn telg een uitbrander als er weer eens naast de pot gewaterd is.

Sinds vandaag heb ik een belegen woord geadopteerd. Ik moest plechtig beloven het woord hoogtijdagen regelmatig af te stoffen. Maak je niet ongerust als ik in plaats van een superleuke dag je een genoeglijke hoogtijdag wens. Dan ben ik gewoon even mijn belegen woord aan het afstoffen.