logo_lefmetletters

Op de bouwplaats

Wat is het toch leuk om tekstschrijver te zijn! Je komt op plekken waarvan je niet eens weet dat het bestaat. Zaterdag was ik op het Bouw- & Infrapark in Harderwijk. Een gigantisch terrein met veel hijskranen.

 

Ik nam een kijkje bij de examinatorendag van de TCVT, een aanspreekpunt voor certificatie van veilig verticaal transport. Verticaal transport? Ik had er, tot voor kort, nog nooit van gehoord. TCVT moet ervoor zorgen dat hijskranen veilig zijn en dat de machinisten veilig hun werk doen.

Om daar zeker van te zijn, moeten de machinisten regelmatig examen doen. Een keer per jaar komen de examinatoren bij elkaar om zich op de hoogte te stellen van de laatste regels en eisen. Zodat zij dit weer over kunnen dragen aan de machinisten. Zaterdagochtend waren zo’n honderd examinatoren, veel mannen en een enkele vrouw, in Harderwijk bijeen. Eerst kregen ze een film te zien en daarna mochten ze ‘buiten spelen’.

Er werd een examen nagebootst. Iedereen had de verplichte veiligheidshelm op zijn hoofd en ook ik ontkwam daar niet aan. Ik stond erbij en keek bewonderd naar het schouwspel. Het lijkt zo makkelijk; je gaat de hijskraan in, drukt op een paar knopjes en zorgt ervoor dat het transport van a naar b gaat. Maar er komt zoveel meer bij kijken!

Alleen; volgens mij was ik de enige die met bewondering keek. De examinatoren dachten er heel anders over. De meesten vonden het een saai theaterstukje waarbij de machinisten expres fouten maakten. Te flauw voor woorden, vonden ze. Mopperend, elkaar vliegen afvangend, rokend en verveeld, stonden ze al die tijd een beetje te niksen. En zich te ergeren.

Maar heren – en enkele dame- weet dat ik het allemaal heel spannend vond. Ik heb enorm veel waardering gekregen voor het zware en niet ongevaarlijke werk waar jullie dagelijks mee bezig zijn!