logo_lefmetletters

Typemiep Trea

Niets zo lekker als even uit de werkelijkheid te ontsnappen! Ik ben al twee dagen met broer en ouders in Berlijn als we zondagochtend in de druiligere regen naar de Dom fietsen.

 

Terwijl we op de grote brede straat alle auto’s proberen te ontwijken zonder met onze wielen in de tramsporen te belanden, zie ik ineens een marktje. Volgens mijn broer verkopen ze er vooral oude zooi. Dat maakt het voor mij des te leuker. Gek op oude zooi en altijd op zoek naar die ene schat, zonder te weten hoe die er uit moet zien.

Ik opper om tien minuutjes rond te lopen. Mijn voorstel wordt gehonoreerd en we zetten de fietsen tegen een boom. Mijn vader loopt ietwat verveeld rond, maar ontdekt al gauw dat deze rotzooi ‘puik’ is. Oude lampen, smerig gereedschap uit het jaar nul en elektrische apparaten van lang geleden trekken zijn aandacht.Broer ontdekt een grappige fruitschaal, gemaakt van een oude lp, terwijl mijn moeder en ik onze neuzen in dozen en rekken vol kleding stoppen.

Ineens staan we voor een kraampje van Uta Lischke, een ietwat rommelig uitziende vrouw die haar kunstwerken tentoonspreidt. Ringen van oude typemachinetoetsen. Geweldig! Wil je de tabtoets uit 1926 of 1974? Kies je voor een zwarte letter uit 1980 of ga je voor het blauwgroene model van rond 1960-1965? Gefascineerd bekijk ik de ringen. Zal ik het doen? Ik heb al zoveel ringen…..

Broerlief weet me te overtuigen: ‘Ringen, tekst, typen, letters met lef; als je hier voorbij loopt, krijg je voor altijd spijt.’ Hij heeft gelijk. Ik zoek een ring uit en loop er trots mee rond. Het is de ‘t’ van typemachine Erika geworden, uit 1965, mijn geboortejaar. Of van typemiep Trea, zoals mijn vriendin vanochtend suggereerde.

Voor iedereen die ook zo’n sieraad wil, ga naar de zondagse markt op Boxhagener Platz in Berlijn of naar de website www.tastaturschmuck.de. Ik ga zeker een keer terug; altijd handig om een ‘escape’ aan je vingers te hebben.