logo_lefmetletters

Kaartje sturen

Als meisje vond ik het altijd heel spannend om na een zomervakantie thuis te komen. Natuurlijk, ik wilde de poes graag terugzien. En mijn vriendinnetjes. Maar het meest nieuwsgierig was ik naar de post.

 

Zou er een kaartje voor mij bijzitten? Als hartsvriendinnen hadden we elkaar beloofd allemaal een kaartje te sturen. Hoe leuk was het om ‘Groeten uit Giethoorn’, ‘Grüsse aus Tirol’ of ‘Greetings from London’ te krijgen. En soms, heel soms, zat er een kaartje van een vakantievriendje bij. Dat waren natuurlijk de ultieme kaartjes.

Ik heb ze jarenlang bewaard en gekoesterd. Kaarten met lieve opschriftjes, ik kon ze honderduizenden keren lezen. En dan lekker een beetje wegdromen. Afgelopen weeks stuitte ik op een nieuw fenomeen.

Over de hele wereld schijnen er namelijk mensen te zijn die het leuk vinden om aan onbekenden ansichtkaarten te sturen. Postcrossing heet dat. Het is heel simpel. Je stuurt een kaart naar een onbekende en krijgt zelf ook een ansichtkaart. Hoe meer ansichtkaarten je verstuurt, hoe meer kaartjes je ontvangt.

Wereldwijd doen er al meer dan 150.000 mensen mee. En de meest fanatieke postcrossingpeople hebben in vier jaar al meer dan 2.000 kaarten verstuurd. Hoe leuk is dat? Kaarten van wildvreemde mensen met onbekende teksten. Kaarten vanuit plaatsen waar je het bestaan niet van kent.

Volgens de postcrossers is het kicken. Een vriendin van mij is inmiddels verslaafd. Ze krijgt de leukste berichten van over de hele wereld. Ik heb zojuist een account aangemaakt en zal morgen mijn eerste kaartje versturen. Naar Dan Grosman in Atlanta. Een kaartje met als onderwerp luchtvaart, want daar houdt hij van.

Benieuwd wanneer ik mijn eerste kaartje krijg.