logo_lefmetletters

Geld vragen of niet? Gebruik de 3 p’s!

Een vraagje op Twitter ‘Eenmalige column schrijven voor een relatiemagazine. Doe je dat gratis of niet.’

Het is een vraag die mij ook regelmatig gesteld wordt. Ik reageerde als volgt:
‘Nee, eigenlijk niet. Mensen gebruiken jouw kennis, daar mag je iets voor terugkrijgen. Tenzij het een goed doel is. #blijftlastig’
Vervolgens meldde een volger:
‘Volgens mij gaat niet alles altijd over geld. Money follows energy. #eco

Het was niet mijn bedoeling om als geldwolf over te komen. Ik vind alleen niet dat je zomaar gratis diensten moet leveren. Bij de bakker betaal je ook voor een broodje en de schilder vraagt ook een bedrag voor het werk dat hij levert. Kennis mag je delen, maar dat hoeft niet altijd. Kennis en kunde  is namelijk ook iets waard. Waar het mij om gaat is dat er nogal wat organisaties en bedrijven zijn die graag zien dat je gratis levert. Want, ze zijn een vrijwilligersclub, hebben een zeer beperkt budget of starten iets nieuws en weten niet of het een succes wordt. Natuurlijk, als het een succes wordt, deel je in de winst. En zo zijn er vast nog meerdere redenen te verzinnen waarom jij iets gratis zou leveren.

Het is iedere keer balanceren wanneer je iets wel of niet om niet doet. Soms vind ik het lastig om die keuze te maken. Totdat onlangs Susanne de Bakker – degene die de vraag stelde- meldde dat zij altijd de 3 p’s gebruikt: plezier, promotie, geld. Twee van de drie elementen moeten aanwezig zijn.

Een eyeopener! Een handig hulpmiddel weet ik inmiddels uit ervaring. Als twee van de drie p’s aanwezig zijn kan ik met een gerust hart de opdracht aannemen en de juiste prijs bepalen. En, durf ik te investeren en nieuwe initiatieven op te zetten. Prachtige p’s die prettig werken.