logo_lefmetletters

Jut je idee

Dat ideeën op straat liggen, weet ik inmiddels wel. Ik ben fan van straatjutten en ideeënsafari. Maak regelmatig foto’s van opvallende straatteksten, gekke reclameteksten of mooie verrassende voorwerpen.

Maar een verhaal schrijven naar aanleiding van zo’n gejut idee, dat had ik nog niet eerder gedaan. Totdat ik afgelopen zondag meedeed aan een workshop creatief schrijven van Schrijven in Utrecht. Een nieuw initiatief van een aantal Utrechtse schrijvers die hun kennis met anderen willen delen.

Annemarie van den Brink gaf de workshop Jut je idee. Het idee is simpel: zoek een foto, krantenkop, kassabon of boodschappenlijstje en verzin er een personage bij. Voordat ik het wist had ik een boodschappenlijstje in mijn handen. Op het verfrommelde papiertje stond in een vrouwelijk krullerig handschrift met potlood de volgende dingen: tomaten, luiers, witte kaas, crackers, lekkers.

Ik las het lijstje en wist meteen dat Margo het geschreven had. Ze was 31 jaar en een paar weken geleden bevallen van een Fleur. Gisterenavond had ze ruzie gemaakt met Kees, haar vriend. Dat was niet de bedoeling, ze had gewoon iets te veel gedronken.

Grappig en fascinerend hoe snel je je fantasie kunt laten gaan naar aanleiding van één zo’n verfomfaaid briefje. En ik was niet de enige. Ook de andere deelnemers hadden inmiddels pakkende personages verzonnen. De rest van de middag mochten we onze zintuigen op scherp zetten. We roken, keken, zagen, proefden en hoorden van alles. En met al die ervaringen schreven we een brief. Afzender en lezer mochten we zelf kiezen. Het leek een onmogelijke opdracht, maar eenmaal de pen op het papier gezet, ging het bijna vanzelf. Fantasie komt overal vandaan, als je je er maar bewust van bent. En als je er de tijd voor neemt.

Heb je zin om te schrijven? Doe dan vooral mee met een van de cursussen of workshops van Schrijven in Utrecht!