logo_lefmetletters

Relaxt of relaxed?

 

‘Doe ff relaxt! Ik heb net een update gemaakt. Trouwens vanochtend ook nog geback-upt. Dus, don’t worry.’Het is mijn zoon die met zijn vriend achter de computer zit. Ik hoorde de zin en wilde deze opschrijven. Vanwege de Engelse woorden. Dat viel nog niet mee. Is het relaxed of relaxt? En hoe schrijf je eigenlijk back-uppen? Met of zonder streepje?

Het blijft lastig om Engelse woorden in het Nederlands te vervoegen. De belangrijkste regels:

Doe alsof het een Nederlands woord is
Neem relaxen. Net als met Nederlandse woorden neem je de stam (woord  - en) en kun je het ezelsbruggetje ’t kofschip gebruiken om het woord te vervoegen. Is de laatste letter een k, o, f, s, c, h, i of p? Dan volgt voor de persoonsvorm hij of zij een t. Vandaar gerelaxt. Zie hier alle uitleg over vervoegingen van Engelse woorden. 

Wat als de stam op een –e eindigt
Dan doe je hetzelfde als hierboven. Het gaat dan niet om de letter e, maar om de s-klank. Dus racet en geracet.

En als het woord eindigt op een dubbele letter?
Dan haal je er in de stam eentje af. Net als bij rennen. Dan is de stam ren. Dus bij beachvolleyballen is de stam beachvolleybal. En wordt het dus: wij hebben gebeachvolleybald.


Wil je even checken of je het woord goed geschreven hebt? Onze Taal heeft een uitgebreide lijst met meer dan 1.000 Engelse woorden en hun Nederlandse vervoegingen. Hoe relaxt is dat?!