logo_lefmetletters

Groen doen

Vrijdag kreeg ik drie flessen sap. Zelfgemaakte appel- en perensap. Uit de boomgaard van een transportbedrijf. Ik keek even bedenkelijk. Was dit een grap? Een nieuw soort greenwashing?

Zo eentje van: jaha, we weten dat we een vervuiler zijn, maar kijk eens, we doen ook iets goeds.

Want ja, je zal maar een transportbedrijf hebben. Niet de meest schone sector.  Als je bedrijf dan ook nog in een klein dorp gevestigd is en langs een smal kronkelweggetje ligt waar auto’s elkaar nauwelijks kunnen passeren, dan heb je een probleem.

Klein begonnen
De Rooy Transport-Logistiek is gevestigd in ’t Goy, een klein dorp buiten Utrecht. Een gebied met veel groente- en fruittelers. Vader De Rooy begon in de zestiger jaren met een transportbedrijfje. Om groente en fruit te vervoeren. De zonen Peter en Ad namen het bedrijf eind jaren zeventig over. Wat begon als klein familiebedrijf groeide uit tot een internationaal succesvol logistiek bedrijf. Anno 2013 heeft De Rooy ruim 40 vrachtwagens en bijna 90 medewerkers.

Weerstand
En dat moet allemaal langs dat smalle weggetje. Langs de fruittelers en boerderijen die in de omgeving liggen. Dorpsbewoners keken de broers soms met de nek aan; al die stinkende uitlaatgassen, getver. En dan die onrust. Zat je net lekker rustig in de huiskamer, kwamen die vrachtwagens weer voorbij denderen.


We gaan het anders doen
Toch wilden Peter en Ad blijven ondernemen op de plek waar ze zaten. Daar was hun vader begonnen, daar waren zij nota bene geboren en getogen! Punt is wel dat transport niet de meest schone sector is. Maar zolang er dingen van a naar b moeten, zal de sector niet verdwijnen. Kunnen we daar niet iets aan veranderen, moeten de broers op een dag gedacht hebben. Oké, we accepteren dat we vervuilers zijn, maar gaan er wel alles aan doen om schoner en milieubewuster te transporteren. En laten we het dorp iets teruggeven. Als compensatie voor de overlast.

De broers hielden zich aan hun woord. ‘Logistic with a green drive’, is de slogan die het bedrijf al een aantal jaren gebruikt. Inmiddels rijden er een acht vrachtwagens op biogas, heeft het bedrijf een elektrische vrachtwagen en sleepte het zo’n beetje alle milieu- en duurzaamheidsprijzen in de wacht.

En ’t Goy? De plaatselijke parochie en voetbalclub kunnen rekenen op een financiële bijdragen. Vrijwilligersverenigingen kunnen altijd bij De Rooy aankloppen. En kinderen krijgen les over de gevaren van de dode hoek bij vrachtauto’s.

Oprecht
De broers ondernemen vanuit hun liefde voor transport, logistiek én betrokkenheid bij mens en milieu. Die sapflessen uit de eigen boomgaard zijn voor mij het bewijs dat hier absoluut geen sprake is van greenwashing. Het is een logisch onderdeel van de bedrijfsvoering en levert nog een lekker relatiegeschenk op ook. En onbewust een eerbetoon aan vader De Rooy die ooit begon met het vervoeren van verse groente en fruit.